Veelgestelde vragen

Waarom groeit er zoveel ‘onkruid’?

Brandnetels en distels zijn in een moestuin of achtertuin misschien niet gewenst. In een voedselbos zijn deze wilde buren zeer welkom. Het zijn pioniers die in de jonge jaren van het voedselbos de bodem verbeteren, nuttige insecten aantrekken en voor beschutting zorgen, zodat de jonge planten in de luwte kunnen opgroeien. Ze worden opgevolgd door andere kruidsoorten naarmate de bomen en struiken groter worden en schaduw werpen. Wist je trouwens dat brandnetels erg lekker en voedzaam zijn als soep, thee of zelfs bier?

Wanneer kan ik het voedselbos bezoeken?

Het voedselbos is onderdeel van de openbare ruimte en is dus vrij toegankelijk voor publiek.

Mag ik gewoon komen plukken?

Ja. Maar pluk met mate, zodat er ook genoeg overblijft voor andere wijkgenoten. Naarmate de oogsten toenemen zullen er gezamenlijke oogstmomenten georganiseerd worden. Schrijf je daarvoor onderaan in op onze nieuwsbrief.

Is het mogelijk om een rondleiding te krijgen?

Ja. We vertellen je graag meer over de gedachte achter het voedselbos, de verschillende planten en de manier van beheer. We doen ieder jaar in september mee met de Open Buurttuinendag in Leiden. Maar we ontvangen bezoekers ook op aanvraag. Neem daarvoor contact met ons op.

Op welke ecologische principes is dit voedselbos gebaseerd?

Voedselbos Okkerheide is geïnspireerd door de dynamiek van natuurlijke successie. We streven naar een grote diversiteit aan soorten die elkaar in hoge dichtheid opvolgen in tijd en ruimte. Zo planten of zaaien wij soorten met een verschillende levenscyclus en lichtbehoefte dicht bij elkaar. Periodiek brengen we met ingrijpende snoei een verstoring aan om het systeem een groei impuls te geven. Door te werken met de dynamiek van een natuurlijk bos ontstaat een veerkrachtig ecosysteem dat klimaatbestendig, zelfvoorzienend en productief is.

Nog 200 bomen en planten erbij? Wordt het voedselbos dan niet veel te vol?

Nee, we gaan de gaten in tijd en ruimte van het voedselbos verder opvullen met soorten voor biomassa en voedselproductie. Dat zijn bekende planten zoals linde en abrikoos, maar ook minder bekende planten als kaki, honingboom en fazantenbes. Snelgroeiende pioniers zorgen voor beschutting zodat vruchtbomen zich beter kunnen ontwikkelen. In een volgend stadium wordt een deel van deze pioniers ook weer teruggesnoeid of zelfs weggehaald. Dit moet leiden tot een divers en veerkrachtig ecosysteem te creëren voor huidige wijkbewoners én zij die na ons komen.