Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een combinatie van natuur en landbouw. Het is een speciaal ontworpen bos gevuld met veel vaste planten, struiken en bomen die allemaal wat eetbaars bieden.

Zeven lagen vegetatie

  1. Hoge bomen, zoals tamme kastanje of walnoot
  2. Lage bomen en hoge struiken, zoals appel, mispel of hazelnoot
  3. Lage struiken, zoals zwarte bes, honingbes of chinese kwee
  4. Kruidachtigen, zoals struisvaren, daslook of artisjok
  5. Bodembedekkers, zoals bosaardbei, kruipende framboos of roze winterpostelein
  6. Wortel- en knolgewassen, zoals aardpeer of mierikswortel
  7. Klimplanten zoals kiwibes of druif

In het ontwerp zijn de bomen en struiken getekend die bij de aanleg zijn aangeplant. De andere lagen worden daarna gaandeweg ingevuld.

Lui tuinieren

In een voedselbos wordt dankbaar gebruik gemaakt van de principes van een natuurlijk bos. Door biodiversiteit en bodemleven te stimuleren ontstaat een veerkrachtig ecosysteem dat grotendeels voor zichzelf zorgt. De olijfwilg bindt bijvoorbeeld stikstof en geeft lekkere bessen, koolmezen houden rupsen in toom, en schimmels wisselen voedingsstoffen uit met planten. Een voedselbos is dus heel iets anders dan een moestuin. Hier wordt niet gewied, geharkt en geschoffeld. Ideaal voor luie tuiniers!

Meerjarenplan

In de eerste jaren groeien hier ook veel ‘onkruiden’. In ons voedselbos zijn deze wilde buren juist welkom. Het zijn pionierssoorten die de bodem verbeteren, nuttige dieren en insecten aantrekken en voor luwte zorgen. Deze wilde planten dragen dus bij aan de ontwikkeling (successie) van het voedselbos. Gaandeweg komt het ecosysteem steeds beter in balans. Dan verschijnt een weelderig bos met ieder jaar meer noten, fruit en meerjarige groenten. Voor eenieder én voor hen die na ons komen…