Over Okkerheide

Voedselbos Okkerheide is een initiatief van bewoners van de Merenwijk in Leiden. Okkerheide is in 2017 aangelegd met steun van de gemeente Leiden en is onderdeel van stichting Ideewinkel.

Onze doelstellingen

  • Mensen laten voelen dat ze deel uitmaken van de natuur.
  • Meer soorten planten en dieren de ruimte geven.
  • Verbinden van mensen door samen te werken, oogsten en delen van producten in elk seizoen.
  • Samen leren en genieten, voor jong en oud, en lekker buiten.
  • Andere mensen ideeën meegeven om ook een voedselbos te beginnen.

Toegang en plukken

Het voedselbos is onderdeel van de openbare ruimte en is dus vrij toegankelijk voor publiek. Je bent welkom om te komen plukken. Maar pluk met mate, zodat er genoeg overblijft voor anderen. We organiseren maandelijks werk en oogst ochtenden. Schrijf je daarvoor in op onze nieuwsbrief.

Doe mee

Je bent elke eerste zondag van de maand welkom bij de Werk en Oogst Ochtend (WOO!), tussen 10 en 12 uur (van maart t/m november). Daarnaast organiseren we geregeld extra activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg Okkerheide op Facebook en Instagram.

Kinderen van 7 t/m 14 jaar zijn welkom bij de Jonge Voedselboswachter Club. Voor 20 € per jaar doe je ieder jaar mee aan speciale voedselbosactiviteiten. Meld je aan via mail@okkerheide.nl

Je kunt ook wat structureler meedoen door je aan te melden bij de Werkgroep Okkerheide: mail@okkerheide.nl. Er zijn altijd wel klussen te doen: als voedselboswachter in het voedselbos én als vrijwilliger bij het organiseren van activiteiten of het ontwerpen van materialen.

Ieder jaar in september doen we mee met de Open Buurttuinendag in Leiden. Daarnaast verzorgen we ook rondleidingen. Wil jij een rondleiding op maat? Mail naar mail@okkerheide.nl.

Geef

Je kunt geven wat het voedselbos nodig heeft: werk- en denkkracht, maar ook materialen (planten, zaden, gereedschap) kunnen we – in overleg – meestal goed gebruiken.

Draag je het voedselbos een warm hart toe? Donaties, groot en klein, zijn van harte welkom. Giften kun je overmaken op rekeningnummer NL66 TRIO 0212 3270 97 t.n.v. St. Ideewinkel o.v.v. Okkerheide. Deze Stichting heeft de ANBI status, dat wil zeggen dat donateurs hun giften mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Oogst

Op de Werk en Oogst Ochtenden (WOO!) verdelen we onderling de oogst. Die oogst mag je meenemen in een unieke Okkerheide Oogst-tas – zolang de voorraad strekt. Neem hem de volgende keer weer mee.

Weet wat je eet: kijk op de interactieve kaart van Okkerheide of ga rechtstreeks naar de plant info kaarten voor meer informatie over de planten op Okkerheide (hier komen steeds meer planten op te staan). Op de WOO! krijg je ook uitleg over eetbare planten, en hoe je ze kan verwerken.

En wat je natuurlijk ook kan oogsten: gezonde buitenlucht, bijzondere ontmoetingen en kennis over alles wat met ons samen leeft in het voedselbos.

Graag tot ziens in voedselbos Okkerheide!