Bijentuin

In 2018 is in het voedselbos ook een bijentuin ingericht. De bijen zijn van het ras apis mellifera carnica en ze hebben een belangrijke rol als bestuivers in het voedselbos. Zonder bijen valt er flink wat minder fruit, bessen en groenten te oogsten.

In een bijenkast leven duizenden bijen. In het vroege voorjaar lopen ongeveer 10.000-15.000 bijen rond. Eind september is het volk dan uitgegroeid tot 50.000 of meer bijen. In de kast leeft één koningin samen met vrouwelijke werkbijen en darren, de mannelijke bijen.

De grote meerderheid zijn werksterbijen, die bijna al het werk in de kast uitvoeren: schoonmaken en voeding geven aan de koningin, nectar, stuifmeel, hars (voor propolis) en water halen. Daarnaast zijn er wachtbijen om de kast te verdedigen.

Let op!

  • Toegang is op eigen risico.
  • Kinderen hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.
  • Niet tussen of vóór de bijenkasten komen.
  • De bijenkasten openmaken, er op slaan of verplaatsen kan tot gevaarlijke situaties leiden.
  • Als de imker in een bijenvolk aan het werk is, vraag dan eerst of het veilig is om de tuin te betreden.

Honing te koop

Vind je het leuk om honing uit eigen wijk te eten? Neem dan even contact op met de wijkimker, Håvar Solheim. Zijn telefoonnummer vind je op het bijen informatiebord in Okkerheide. Wil je op de hoogte blijven van het wel en wee van de bijen? Volg dan zijn Facebook-pagina.